Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Građani EU u 2014. reciklirali 66 milijardi plastičnih boca

21/09/2015

Tokom 2014. godine Evropljani su prikupili i reciklirali ekvivalent jednak 66 milijardi PET boca od litre i pol, to jest oko 57 posto plastičnih boca i druge plastične ambalaže koja je stavljena na tržište.

Podaci su to koje donosi Petcore Europe, paneuropska organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja predstavlja cijeli PET vrijednosni lanac.

Prema prikupljenim podacima, na razini Evrope prošle je godine zabilježen rast prikupljene PET ambalaže i to za 6,8posto u odnosu na 2013. godinu, prenosi portal croenergo.eu.

Istovremeno je porasla i potražnja za PET ambalažom i to za 4,8 posto.

– Potreban nam je dvosmjerni pristup: s jedne strane treba stajati industrija čiji bi cilj trebao biti bolja organizacija procesa prikupljanja iskorištene ambalaže, dok bi s druge strane trebalo povećati svijest potrošača o važnosti prikupljanja i vrijednosti recikliranja te njihove uloge u cijelom procesu, posebice unutar konteksta gospodarstva kao cjeline – pojašnjava izvršni direktor Petcore Europe Patrick Peuch.

Iz te organizacije navode kako se stope recikliranja ambalaže znatno razlikuju od države do države, a niz zemalja članica EU premašuje prosjek od 57 posto.

Istovremeno, nemali je broj zemalja članica koje su debelo ispod prosjeka te trebaju mnogo toga učiniti kako bi povećali razine reciklaže.

Detaljni rezultati istraživanja biti će predstavljeni na nadolazećoj godišnjoj konferenciji organizacije 24. novembra 2015. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.