Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građanima u RS-u samo članstvo u EU može poboljšati život

marieluise_beck

Moja je istinska želja da Bosna i Hercegovina ide stopama Hrvatske, koja je svoj put u Evropsku uniju već uspješno okončala. No, ulazak EU uvjetovan je jasno definiranim kriterijima, izjavila je u razgovoru za “Dnevni avaz” Marieluise Beck, zastupnica u Bundestagu te predsjedavajuća njemačko-bosanske parlamentarne grupe u ovoj zakonodavnoj instituciji.

Prije tačno godinu dana našu su zemlju posjetili šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije u sklopu inicijative koja je deblokirala evropski put BiH.

– Inicijativa njemačkog i britanskog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera i Phillipa Hammonda bila je inspirirana idejom otvaranja novog prostora, te novih ponuda, kako bi iz bh. politike proizašli odlučni koraci koji su potrebni da bi se bilo spremno za realnost EU. Nažalost, ova inicijativa do sada je pokrenula premalo akcija iz BiH. Kao nešto pozitivno spomenula bih novi Zakon o radu, koji bi mogao donijeti poticaj za izgladnjelu privredu – kazala je Beck.

Na pitanje kako komentira napore aktuelne garniture bh. vlasti da do kraja mjeseca podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, Beck, iako ovaj čin zdušno podržava, podsjeća na to da je u prošlosti suviše malo urađeno.

– U osnovi, sve države bivše Jugoslavije, tako i BiH, pripadaju EU. Ali, nažalost, sve bh. vlade od rata naovamo poduzele su premalo odlučnih koraka na ispunjenju zahtjeva EU. Neuspjeh ovakve politike najviše košta građanstvo BiH – kazala je Beck.

Govoreći o tome da su mnoge snage unutar EU praktično mobilizirane radi pronalaska unutrašnjeg kompromisa za rješavanje posljedica finansijske krize iz 2008., dramatičnog izazova izbjegličke krize te da treba imati na umu da britanski referendum ne isključuje izlazak te države iz EU, Beck ističe da se, uprkos svemu ovome, treba zadržati fokus na zapadnom Balkanu.

Ona je, također, komentirala i političke događaje u RS, pitanje referenduma o državnom pravosuđu u RS, kao i nepriznavanje odluka Ustavnog suda BiH.

– Ovaj spektakl koji dolazi iz Banje Luke nije prvi remetilački faktor. Građani u RS-u moraju biti svjesni da samo članstvo u EU može poboljšati njihovu ekonomsku i socijalnu situaciju. Narod jeste i ostaje suveren. U tom smislu, narod na izborima mora odlučiti želi li biti predstavljen od onih koji sabotiraju izgradnju funkcionalne države i time priključenje EU čine nemogućim – poručila je Beck.