evropske integracije

Građani žele da BiH uđe u EU, političarima to nije prioritet

bih-i-eu

Sve više građana želi pristup naše zemlje Evropskoj uniji. Kao razloge navode garanciju mira i stabilnosti, slobodu kretanja i vladavinu prava, pokazala su istraživanja Direkcije za evropske integracije BiH

Bosna i Hercegovina još nije spremna i zaostaje u procesu evropskih integracija za drugim državama u regiji.

Umjesto bolje regionalne saradnje, koja je ključna u ovom procesu, zemlje regiona pokazuju sukobe, međusobne razmirice i nejedinstvo, pokazala je analiza Vanjskopolitičke inicijative BiH i nevladinih organizacija za ovu godinu, javlja BHRT.

– Jasno je da tokom mandata ove Komisije i ovog Parlamenta neće biti daljnjeg proširenja. Nijedna zemlja kandidatkinja nije spremna. Zemlje kandidatkinje moraju u pregovorima dati najveći prioritet vladavini prava, pravosuđu i osnovnim pravima, kaže Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije.

Jasan stav Evropske unije iznio je predsjednik Evropske komisije još 2017. godine, uz dodatno pojašnjenje da nema mjesta nesigurnosti i nestabilnosti u Evropskoj uniji. Ni danas Bosna i Hercegovina nije spremna i zaostaje u procesu evropskih integracija za drugim državama u regiji, ističu iz Panevropske unije BiH.

– Vrlo je iznenađujuće da nakon objave mišljenja Evropske Komisije povodom zahtjeva za članstvo BiH u EU izostaje bilo kakva reakcija ili ozbiljna rasprava o onome što nam je zadano kao prioritet. Mi zapravo nemamo jedan pravi plan adresiranja ovih prioriteta, tvrdi Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije BiH i bivši šef Misije BiH pri EU.

Sve više građana želi pristup naše zemlje Evropskoj uniji. Kao razloge navode garanciju mira i stabilnosti, slobodu kretanja i vladavinu prava, pokazala su istraživanja Direkcije za evropske integracije BiH.

Ograničenih demokratskih mehanizama, građanima ostaje mogućnost izbora i glasanja za one koji bi trebali implementirati standarde Evropske unije.

– Sve dok političke partije, odnosno izabrani predstavnici i predstavnice koji trenutno sjede u institucijama ili koji pretenduju da obnašaju vlast u narednom periodu ne budu odlučni u smislu pokretanja stvari sa mrtve tačke u kontekstu EU integracija, ne možemo očekivati nikakav napredak, tvrdi Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija.

Bolja regionalna saradnja je od ključnog značaja na putu ka Evropi. Neophodno je i bolje funkcioniranje institucija, implementacija odluka Suda za ljudska prava, reforma pravosuđa i borba protiv korupcije, pokazuje analiza Vanjskopolitičke inicijative BH i nevladinih organizacija.

– Kada govorimo o evropskom putu, reforme su te koje se moraju raditi. Dobili smo određene putokaze za otvaranje pregovora, kandidatski status se ne spominje u Izvještaju, ali se spominje da je 14 ključnih prioriteta pretpostavka za otvaranje pregovora, ističe Darija Ramljak iz Direkcije za evropske integracije BiH.

– Albanija i Makedonija su zaustavljene na svom daljem putu, ostatak regiona također. Ono što nama ostaje u perspektivi je ta perspektiva a ne članstvo u Evropskoj uniji. Mnogo toga je na nama. Pogrešno je tražiti izgovore u ponašanju EU i odgovorima EU da se zaustave procesi u BiH, kaže Davor Vuletić iz Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Bosna i Hercegovina ne može mnogo očekivati o pitanju evropskih integracija, sve dok političke elite ne shvate da EU standarde moraju implementirati kao nešto što je potrebno cijeloj zemlji i društvu, zaključuju iz Vanjskopolitičke inicijative, poruču