Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grant od Razvojne banke Vijeća Evrope vrijedan 8,6 miliona eura

Council_of_Europe_Agora_building_in_Strasbourg

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik generalnog direktora Razvojne banke Savjeta Evrope Stefan Selen potpisali su danas sporazum o grantu vrijednosti 8,6 miliona evra, koji je dio Regionalnog stambenog programa.

Ovim sporazumom osiguran je grant Razvojne banke Savjeta Evrope od 8.569.651 evro ili 89 odsto vrijednosti projekta, a kontribucija BiH je 1.050.720 evra, odnosno 11 odsto vrijednosti projekta, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Bevanda je rekao da je današnjim potpisivanjem sporazuma za podprojekat “BiH četiri” omogućena obnova 435 porodičnih kuća za povratak interno raseljenih lica i izbjeglica iz BiH koji trenutno žive u Hrvatskoj, te izgradnja 45 porodičnih kuća za lokalnu integraciju interno raseljenih lica u BiH.

“Izgradnja novih objekata biće u oba entiteta i Brčko distriktu, tako da je projekat pristupačan za sve koji godinama čekaju krov nad glavom. Zbog toga smo zahvalni Razvojnoj banki Savjeta Evrope za podršku koju pruža najranjivijim kategorijama društva”, rekao je Bevanda.

Planirano je da projekat obnove stambenih jedinica iz podprojekta “BiH četiri” bude okončan u roku od 36 mjeseci.

Zamjenik genralnog direktora Razvojne banke Savjeta Evrope Stefan Selen rekao je da, osim konkretne pomoći koja se kroz ovaj program pruža izbjeglim i raseljenim licima, poseban značaj ima duh regionalne saradnje, jer se projekat istovremeno sprovodi u Srbiji i Hrvatskoj.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, te predstavnici donatora.