Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grci nastavljaju pregovore s međunarodnim kreditorima

EU leaders meet for migration summit

Predstavnici grčke Vlade nastaviće danas pregovore u Briselu sa međunarodnim kreditorima, izjavili su danas izvori.

Poslije višemjesečnih pregovora, Atina ima sve manje vremena da postigne saglasnost sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom /ECB/ i Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o reformama neophodnim da bi bila oslobođena posljednja tranša finansijske pomoći vrijedna 7,2 milijarde evra.

“Vrijeme nije na našoj strani, u narednim danima potreban nam je sporazum”, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskih njemačkom dnevniku “Velt.

Izvori iz EU, koji nisu željeli da budu imenovani, rekli su da je Nikos Papas višerangirani saradnik grčkog premijera Aleksisa Ciprasa juče razgovarao sa ličnim predstavnikom predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i članovima ECB-a i MMF-a.

Cilj razgovora bio je postizanje kompromisa prije nego što se berze sutra otvore.

Međutim, iako su razgovori trajali do duboko u noć, stavovi su rano jutros i dalje veoma udaljeni.

“Nije sigurno kakav će biti ishod. Zvaničnici Evropske komisije zabrinuti su da li će dogovor biti postignut na vrijeme”, kaže jedan od diplomatskih izvora.

Junker je juče upozorio na “razorne posljedice” za Grčku i ostatak evrozone, ukoliko Atina izađe iz monetarne unije, te da je Cipras svjestan toga.

Pritisak je sve veći jer evropski dio grčkog paketa finansijske pomoći ističe krajem juna i, ukoliko do tada ne bude postignut dogovor, Atina bi mogla ostati bez posljednje tranše pomoći.

Grčka se suočava i sa uplatom rate MMF-u od 1,6 milijardi eura, što pojačava strahovanja da bi budžet mogao ostati prazan.

Pojedini analitičari izražavaju bojazan da bi bankrot doveo do izlaska Atine iz monetarne unije, što bi dalje destabilizovalo eurozonu.