EU u fokusu

Grčka traži podršku EU protiv reforme rada

24/03/2017

Vlasti Grčke će da podrže Rimsku deklaraciju kojom se obilježava 60. rođendan EU, ali im treba podrška protiv zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda o reformi u oblasti radnog zakonodavstva, istakao je predjsednik Vlade Grčke Alexis Tsipras uoči sastanka u Rimu.

U pismu upućenom predsjedniku Savjeta EU Donaldu Tusku i predsjedniku Komisije EU Jean-Claude Junckeru, Tsipras je pozvao na izražavanje jasnog stava o tome da li će se deklaracija odnositi i na Grčku, pošto su razgovori o ključnim pitanjima ponovo naišli na prepreku.

“Namjeravamo da podržimo Rimsku deklaraciju, dokument kojim se kreće u pozitivnom smjeru. Međutim, da bi se proslavila ovakva dostignuća, treba razjasniti to da li će se ona odnositi i na Grčku, odnosno da li se dostignuća EU odnose na sve države članice EU ili na sve, osim Grčke”, izjavio je Tsipras.

Dok se evropski lideri pripremaju za sastanak, grčki ministri pregovaraju o rezovima u penzionom fondu i o reformi rada sa predstavnicima kreditora.

“Tražim vašu podršku da bismo zajedno zaštitili prava Grčke da se vrati standardima evropskog socijalnog modela”, poručio je Tsipras.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.