Grčka zatražila 53,5 milijardi eura za ostanak u eurozoni

Negotiations between Greek Government and its lenders continue

Vlada grčkog premijera Alexisa Tsiprasa zatražila je od kreditora trogodišnji zajam od najmanje 53,5 milijardi eura da bi zadržala zemlju u eurozoni, pišu grčki mediji.

Vlada je u zamjenu ponudila paket reformi i rezanje troškova, uključujući smanjenje penzija i povećanje poreza, slično prijedlogu koji su prošlog mjeseca predstavili kreditori.

Prijedlog je predstavljen kasno sinoć, a danas će se o njemu raspravljati u grčkom parlamentu. Tokom vikenda, prijedlog će razmotriti institucije EU.

Dokument sadrži stare zahtjeve kreditora o povećanju poreza na dodatu vrijednost i smanjenju sredstava koja se izdvajaju za penzije. Grčka je predložila i restrukturisanje svog duga i paket mjera za podsticanje privredog rasta vrijedan 35 milijardi eura, piše Ekatimerini.

Iz Syrize su jutros ili saopštda će ova stranka podržati Vladu u pregovorima sa kreditorima.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Voutsis izjavio je da je optimista i da će država postići “dobar sporazum” o uslovima za dobijanje finansijske pomoći.

“Mi smo optimisti u očekivanju veoma dobrog sporazuma. Razgovarat ćemo o njemu i ja sam optimista u vezi s time da će sve proći dobro”, rekao je Voutsis novinarima uoči sastanka poslanika iz redova Syrize.