Grčke vlasti ispraznile izbjeglički kamp u Idomeniju

idomeni (3)

Iz najvećeg neformalnog izbjegličkog kampa u grčkom mjestu Idomeni, na granici sa Makedonijom evakuisano je više od 8.000 izbjeglica koje su premješene u novoizgrađene i organizovanije kampove na sjeveru zemlje. U ovom trenutku ostalo je tek stotinjak izbjeglica koje će biti premještene u toku dana, javlja Anadolu Agencyy (AA).

U akciji, koja traje od utorka, učestvuje oko 1.400 policijskih službenika iz deset jedinica, a proces “preseljenja” nadgledaju i iz helikoptera.

Grčke vlasti su blokirale pristup području kampa. Nije dozvoljen ni pristup novinarskim ekipama, već isključivo ograničenom broju humanitarnih i međunarodnih organizacija, koje su pomagale u procesu evakuacije.

idomeni (1)

Većina izbjeglica prihvatila je poziv grčkih vlasti da autobusima budu prevezeni na sjever zemlje, međutim mala grupa njih je, pod izgovorom da to nije rješenje, kamp napustila pješke kako bi se smjestili u jedan od improviziranih u blizini Idomenija, javlja novinar AA.

U izbjegličkom kampu u Idomeniju, koji je nastao kod nezvaničnog pješačkog graničnog prijelaza za izbjeglice i migrante koji su krenuli prema zapadu Evrope, procjenjuje se da je do utorka boravilo oko 8.400 ljudi. Među njima je bilo stotine djece uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka.

U trenutku kada je Makedonija zatvorila južnu granicu s Grčkom, u kampu je boravilo više od 14.000 ljudi, ali taj broj se smanjivao kada su shvatili da je granica zatvorena, a neki su postepeno premještani u novoizgrađene kampove.

idomeni (2)

Otkad su balkanske i druge evropske zemlje zatvorile granice za masovni priliv izbjeglica koje bježe iz ratom zahvaćenih zemalja i siromaštva, u Grčkoj je ostalo blokirano više od 54.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana.

U martu je EU postigla dogovor sa Turskom o rješavanju izbjegličke krize. Od 20. marta, Turska je počela da prihvata nazad sirijske izbjeglice koje pokušavaju ući ilegalno u Grčku i druge zemlje EU i zauzvrat da šalje po jednog izbjeglicu iz Sirije u Evropu legalno kao dio politike “jedan za jedan”. Svako ko pokuša ilegalni ulazak u zemlje EU automatski je diskvalifikovan iz bilo koje vrste dalje aplikacije.