Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčki novinari ne objavljuju vijesti, novine ne izlaze

novinari grcka

Grčki novinari priključili su se danas generalnom štrajku kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog plana za reforme penzionog sistema koje su dio trećeg paketa pomoći Grčkoj.

Kao posljedica štrajka, medijske kuće u Grčkoj ne objavljuju vijesti, novinski portali ne objavljuju nove informacije, a sutrašnja izdanja novina se neće štampati.

Sindikati su pozvali na generalni štrajk širom zemlje u četvrtak koji će zatvoriti javne službe, škole, dok će osoblje grčkih državnih bolnica raditi samo za hitne slučajeve. Javni prevoz uključujući i domaće letove će u potpunosti biti zaustavljen.

Vladina najava uvođenja novih mjera u oblasti socijalne sigurnosti i nametanja novih poreza izazvala je glasne kritike javnosti u toj zemlji.

Reforme su posljedica pritisaka grčkih partnera iz eurozone koji zahtijevaju od zvanične Atine da reformira penzioni sistem koji je odveć ugrožen problemima velike nezaposlenosti, revidiranjem grčkih dugova i brzim starenjem grčke populacije.

Negodovanje tog plana protestima pokazuju i grčki advokati, naučnici, notari, zdravstveni sektor, uposlenici u lukama i druge kategorije. Traju i protesti poljoprivrednika koji kolonama traktora blokiraju saobraćaj na brojnim međugradskim cestama.