Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčki parlament prihvatio penzione reforme, protestiralo 26.000 ljudi

policija atina

Grčki parlament tijesnom većinom podržao je u noći s nedjelje na ponedjeljak vladin prijedlog penzione reforme u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju kreditori, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Za zakon o penzionom sistemu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za penziju i uvođenje poreza, glasala su 153 zastupnika vladajuće koalicije predvođene Sirizom, od 296 prisutni zastupnika, prenosi Hina.

Prije glasanja, ispred zgrade parlamenta okupilo se preko deset hiljada ljudi. Mali dio njih bacao je na policiju molotovljeve koktele i druge predmete, na što je policija odgovorila suzavcem, dok je većina mirno protestirala protiv serije zakona za koje smatraju da će drastično smanjiti penzije i druga socijalna davanja.

Reforma uz smanjenje broja fondova i visine penzija jedan je od uvjeta za nastavak pomoći Grčkoj, a glasanje u parlamentu održano je uoči ključnog sastanka ministara financija eurozone danas u Bruxellesu.

Posljednjih dana bilo je više protesta, i u Atini i u Solunu, protiv tih reformi. U nedjelju je u ta dva grada protestiralo oko 26.000 ljudi.

O nacrtu zakona raspravljalo se u parlamentu od subote ujutro.