Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčkim zastupnicima smanjenje plata za 20, ministrima za 15 posto

tsipras

Odlukom grčke vlade ministrima i rukovodicima u javnoj upravi u ovoj zemlji biće smanjene plate za 15 posto, dok će zastupnicima u parlamentu plate biti manje za 20 posto, piše Anadolu Agency (AA).

Premijer Aleksis Tsipras izjavio je da je ovakva odluka vlade Grčke “simbolična”, ali da će svakako imati svoju ekonomsku dimenziju. On je potvrdio da nacrt zakona predviđa smanjenje plata ministrima, odnosno oporezivanje plata grčkih zastupnika.

Tsipras je danas održao sastanak sa zvaničnicima ministarstva upravnih reformi i ministarstva financija, a nakon sastanka je izjavio kako politički sistem mora biti u skladu sa javnom upravom.

“Zbog toga je neophodno što prije predstaviti parlamentu nacrt zakona kojim se ukida odluka o oslobađanju zastupnika od poreza, te koji će donijeti nove uredbe o visini plata ministrima i rukovodiocima javne uprave”, rekao je Tsipras.

Novi zakon predviđa smanjenje plata zastupnicima oko 20 posto, a mjesečna plaćanja rukovodilaca u javnoj upravi sa svim dodacima bi trebala biti smanjena za 15 posto. Novim zakonom će svi dohoci grčkih zastupnika biti oporezovani.

Podsjetimo da se zastupnicima u Grčkoj mjesečno isplaćuje 5.700 eura, a imaju pravo na još 2.500 eura za dodatne troškove, što je ukupno 8.200 eura.

Svaki grčki zastupnik, iako oslobođen od poreza, po jednom sastanku komisije prima dodatnih 75 eura. Zastupnici također imaju pravo na tri savjetnika koji su plaćeni blizu 2.000 eura, a imaju i pogodnosti u gradskom prevozu.