Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guterres pozvao EU da otvori vrata za izbjeglice

antonio-guterres

Visoki komesar za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) Antonio Guterres kazao je kako Evropska unija (EU) nije uspjela pronaći efikasno rješenje za aktuelnu izbjegličku krizu i pozvao je da otvori vrata za 200.000 izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Guterres je u saopćenju istakao kako trenutna situacija “nije migrantska već izbjeglička kriza”. On je dodao kako izbjeglice koje su pobjegle od sukoba u Siriji, Iraku i Afganistanu da bi spasile svoj život, zaslužuju poštovanje.

“Evropska unija nije uspjela pronaći efikasno rješenje za izbjegličku krizu i njena pomoć “u dijelovima” nikamo neće voditi”, kazao je Guterres.

On je istakao kako nijedna zemlja ne može sama izaći na kraj sa izbjegličkom krizom. Visoki komesar je dodao kako nije iznenađujuće što su se suočili s ovim problemom.

Guterres smatra da je zemlje EU trebaju pronaći zajedničku strategiju kojom će riješiti izbjegličku krizu.

“Za pomoć sirijskim izbjeglicama smještenim u zemljama susjedima Sirije, sakupljeno je tek 35 posto od potrebnog iznosa”, kazala je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming tokom obraćanja u Uredu UN-a u Ženevi.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije broj migranata koji su prešli Sredozemno more i stigli u Evropu veći je od 364.000, a 2.701 migrant utopio se u tom moru.