Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Bez akciza nema 500 miliona KM od EU

Johannes Hahn

Bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena šansa za BiH, saopšteno je Srni iz kabineta evropskog komesara za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannesa Hahna.

“EU pozdravlja potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, koje je obavljeno u ponedjeljak, ali to je samo prvi korak”, rečeno je Srni u vezi sa informacijom da će BiH, ako do kraja ovog mjeseca ne budu usvojen zakon o akcizama, izgubiti gotovo 500 miliona KM od EU.

Iz kabineta evropskog komesara napominju da je u pitanju značajan paket bespovratnih sredstava i zajmova, kako bi se omogućile neophodne investicije za infrastrukturu zemlje, a njime je sada obuhvaćeno stotine miliona eura.

“Pozivamo lidere u BiH da preduzmu sve što je potrebno kako bi osigurali da se paket zakona o akcizama usvoji, kako bi ovi projekti mogli početi”, rečeno je iz kabineta komesara Hahna.

Konektiviti paket, koji je najavljen u Trstu uključuje četiri projekta, koja je BiH podnijela za ukupni grant vrijedan 46 miliona eura, što uključuje izgradnju tri dionice koridora “Pet ce” – dionice Ponirak-Vrača i Zenica tunel-Donja Gračanica u Federaciji BiH, te dionica Johovac-Rudanka u Republici Srpskoj kao i projekat Luke Brčko, ističu iz EU.

Osim što su poboljšane domaće i međunarodne transportne veze BiH ovi projekti, navedeno je iz kabineta komesara za proširenje, nude rijetku priliku za stvaranje radnih mjesta, privlačenje novih investitora, osnaživanje ekonomskog rasta i poboljšanje života svih građana.

“Ovu priliku ne treba propustiti. Kao što je komesar Hahn naglasio u pismu predsjedavajućem (Vijeća ministara Denisu) Zvizdiću, podrška Evropske komisije za sva četiri projekta će biti ostvarena čim se riješe preostala pitanja, koja se tiču potrebnog fiskalnog prostora, što uključuje usvajanje zakona o akcizama”, navedeno je u odgovoru Srni iz kabineta evropskog komesara.