Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Evropska perspektiva Makedonije realnost na dohvat ruke

hahn

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn sastao se danas u Skoplju s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, javlja Anadolu Agency (AA).

Hahn je nakon sastanka sa Zaevom prisustvovao i tematskoj sjednici Vlade Makedonije, posvećenoj hitnim reformskim prioritetima u okviru euroatlantskih integracija.

Zaev je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da prisustvo komesara Hahna na sjednici Vlade Makedonije šalje snažan signal da evropska perspektiva Makedonije više nije daleki san nego realnost na dohvat ruke.

“Ovaj korak naprijed će biti motivacija za sve građane. Evropska komisija je dala pozitivnu ocjenu u izvještaju o napretku Makedonije u jesen, kao i bezuvjetnu preporuku za početak pristupnih pregovora s EU”, rekao je Zaev.

Komesar Hahn je na konferenciji za novinare rekao da opozicija i relevantne institucije u zemlji trebaju raditi zajedno da država bude dobro mjesto za život za sve građane, uz napomenu da je osjetio optimizam i novu povoljnu klimu u zemlji nakon svih događaja koji su se desili prethodnih godina.

“Reforme su prije svega potrebne da se poboljšaju uslovi života za građane Makedonije”, rekao je Hahn.

Istakao je kako bi se danas trebao sastati sa svim liderima stranaka zastupljenih u Parlamentu Makedonije.

Podsjetimo, komesar Hahn je danas doputovao u posjetu Skoplju.