Hahn: Fokus bi trebao ostati na onome što ujedinjuje građane BiH

johannes hahn

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas će predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću uručiti Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Evropsku uniju.

Dobivanje Upitnika EK-a smatra se važnom prekretnicom za Bosnu i Hercegovinu. Odgovori na Upitnik daju kompletan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU i oni su najvažniji, ali ne i jedini izvor informacija kojima se Evropska komisija služi u pripremi mišljenja o zahtjevu za članstvo. Od iznimne važnosti je da odgovori budu kvalitetno pripremljeni, odnosno da o oblasti na koju se odnose ponude preciznu sliku stanja.

Komesar Hahn pred svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu dao je intervjuu za Oslobođenje u kojem, između ostalog, govori o podršci Evropske unije BiH, odgovornosti političkih lidera u Bosni i Hercegovini i neprovođenju presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Ni Rusija ni Turska ne mogu ponuditi alternativu za zapadni Balkan i BiH u odnosu na evropske integracije. Ipak, obje zemlje su posljednjih nekoliko godina intenzivirale svoj angažman u ovoj regiji. Usporavanje procesa proširenja EU otvorilo je vrata ruskim i turskim kreatorima politika za bolje pozicioniranje širom Balkana. Na pitanje kako će EU reagirati, Hahn je je odgovorio: “Ne mogu se složiti s ocjenom da je proces proširenja EU usporio. Naprotiv, došlo je do značajnog
napretka u cijeloj regiji, premda različitom dinamikom. Dopustite mi da navedem nekoliko primjera: Srbija i Crna Gora otvaraju nova pregovaračka poglavlja, Albanija je upravo dobila uslovnu preporuku za otvaranje pregovora, a Kosovo je potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Naposljetku, i Bosna i Hercegovina je postigla napredak ka Europskoj uniji u posljednje dvije godine, veći nego u prethodnih deset”.

Pored toga, dodao je Hahn, imate nove inicijative, poput Agende o povezivanju (tzv. Connectivitv Agenda) s vrlo konkretnim ulaganjima u unapređenje prometnih i energetskih veza u regiji, ali i sa ostatkom Europe.

– Sve je to dokaz naše posvećenosti europskoj budućnosti zapadnog Balkana – istakao je.

– Naša vizija za zapadni Balkan jeste vizija stabilnih, demokratskih i prosperitetnih zemalja integriranih s Europskom unijom. Ne mislim da bilo ko drugi može ponuditi jednako ambiciozno, ali i realnu persprektivu Bosni i Hercegovini niti cijeloj regiji – naveo je Hahn.

Smatra da je Europska unija važan oslonac za stabilnost Bosne i Hercegovine, u političkom i ekonomskom smislu.

– Više od dvije trećine izvoza odlazi na tržište EU, dok preko 60 posto ukupnog uvoza dolazi iz Unije. Politički je to potvrđeno i obnovljenim pristupom EU koji je pokrenuo pozitivan reformski zamah u zemlji i koji nas je u konačnici i doveo do ovoga gdje smo danas, odnosno predaje Upitnika za koji je Komisija zadužena, na temelju zahtjeva svih 28 zemalja članica EU, a kako bi se BiH i formalno postavila na pravac europskih integracija. Ovaj proces će zahtijevati naporan rad institucionalnih i političkih lidera u zemlji, ali i donosi brojne mogućnosti i perspektive za građane. Međutim, ovdje je potrebno naglasiti daje primarna odgovornost za brzinu procesa u cijelosti u rukama političkih i institucionalnih lidera Bosne i Hercegovine. Europska komisija je spremna pružiti podršku, ali je zemlja ta koja mora osigurati rezultate – poručio je Hahn.

Također, podsjetio je da je vladavina prava jedan od temelja politike proširenja EU, što uključuje i poštivanje i provedbu svih odluka domaćih i međunarodnih sudova, uključujući i Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava.

– Pozivamo vlasti da iznađu rješenje kako ne bi bilo diskriminacije građana i stvore mogućnost svima da ostvaruju svoja izborna prava. Istovremeno, socioekonomske reforme su podjednako važne za osiguranje kontinuiranog poboljšanja životnog standarda građana – rekao je Hahn.

Zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU je, istakao je komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, odraz obnovljenog opredjeljenja domaćih vlasti da provedu ključne reforme.

– Vidjeli smo da je prva faza ekonomskih reformi općenito okončana, što su potvrdili i MMF i Svjetska banka. Konačno imamo mehanizam koordinacije po pitanjima koja se tiču EU između nadležnih tijela na svim razinama. Naredne sedmice potpisujemo protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Dakle, dosta je urađeno ove godine da bi se nadoknadilo ranije izgubljeno vrijeme.

Međutim, još je dosta toga što je potrebno učiniti, počevši s drugom fazom provedbe Reformske agende. Nažalost, svjedoci smo i rječnika podjela koji ne samo da nije pomogao, nego je generalno kontra-produktivan kod ostvarivanja daljeg napretka.

Fokus bi trebao ostati na onome što ujedinjuje sve građane Bosne i Hercegovine, a to je upravo perspektiva ulaska u Europsku uniju – rekao je u intervjuu za Oslobođenje komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.