Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn i Vučić obišli prihvatni centar za izbjeglice u Šidu

vucic-hahn

Europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn zahvalio je Vladi Srbije na svemu što je učinila za izbjeglice i poručio da Srbija nije sama, da je europska zemlja i da sa s ovim problemom treba suočiti zajedno.

“Vidio sam što je sve učinjeno u cilju pomoći izbjeglicama. Ovdje je riječ o zajedničkom problemu za koji je potreban europski odgovor”, izjavio je Hahn nakon što je sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem obišao prihvatni centra za izbjeglice u Šidu.

Nijedna zemlja ne može biti ostavljena da sama rješava ovaj problem, uvjeren je europski povjerenik i tvrdi da problem može biti riješen samo ako svi rade zajedno u duhu solidarnosti i podjele tereta, javio je Tanjug.

“Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcioniranje Europe”, poručio je Hahn.

On je dodao da su šefovi država i vlada EU odlučili kako djelovati, te da je dogovoreno da se ojačaju vanjske granice, uspostave “hot-spotovi” za registraciju, a njegova je obaveza, dodao je, da pomaže zemljama kao što je Srbija, jer “ne može biti da samo jedna zemlja snosi teret, koja je žrtva samo zato što je zemlja tranzita”.

Hahn je poručio da će EU sigurno osigurati financijsku i političku podršku Srbiji, primijetivši da, kao i u životu, novac znači puno, ali nije sve.

“Niste sami, vi ste Europljani i trebamo zajedno raditi. Ne trebamo podizati nove granice”, poručio je Hahn.

Na pitanje novinara o blokadi srbijansko-hrvatske granice Hahn nije želio odgovarati, kazavši kako prihvatni centar u Šidu nije mjesto za razgovore o toj temi, te da će za to biti prilika poslijepodne na konferenciji za novinare.

Premijer Vučić izjavio da je Srbija, prema svim podacima, zemlja kroz koju je prošao najveći broj izbjeglica, budući da su kroz Srbiju prolazile izbjeglice koje su dolazile iz Makedonije i Bugarske, a zatim odlazile većim djelom u Mađarsku i manjim u Hrvatsku.

On smatra da najveći teret izbjegličke krize snose Njemačka i skandinavske zemlje, koje moraju riješiti pitanje zaposlenja tih ljudi, dok su ostale zemlje zapadnog Balkana koridori kojim oni prolaze, ali je ponovo da su izbjeglice dobrodošle u Srbiju, te da su tu dobro zbrinute.

“Sve što možemo i koliko možemo, mi pružamo. U razgovoru s izbjeglicama u prihvatnom centru čuo sam da su zadovoljni i da 90 posto njih nije imalo probleme”, rekao je Vucić, dodavši kako će o svim drugim temama govoriti poslijepodne, nakon razgovora s povjerenikom Hahnom.