Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Lideri stranaka potvrdili zalaganja za evropsku budućnost Makedonije

hahn-makedonija

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn danas je, nakon dugotrajnog sastanka s partijskim liderima u rezidenciji delegacije EU u Skoplju, izjavio da je na putu postizanje dogovora o rješenju političke krize u Makedoniji i najavio novi susret s partijskim liderima naredne sedmice u Briselu, javlja Anadolu Agency.

“Kao što vidite, okružen sam liderima političkih partija i dobro je što smo potvrdili zalaganja za evropsku budućnost zemlje. Prethodno, važno je da se riješe unutrašnji problemi i zbog toga smo imali vremenski pritisak da se postigne politički kompromis i uspostavi balans”, izjavio je Hahn nakon sastanka s političkim liderima.

Evropski komesar Hahn nije kazao ko će voditi predstojeći tranzicijski proces i hoće li biti formirana prelazna vlada. On je, između ostalog, rekao da bi se do kraja aprila sljedeće godine trebali održati prijevremeni parlamentarni izbori, da bi se trebale napraviti izmjene u izbornom zakonu i u biračkim spiskovima i urade izmjene svih bitnih elemenata izborne regulative.

“Saglasili smo se na tranzicioni period, a do kraja aprila slijedeće godine da se sprovedu prijevremeni parlamentarni izbori, ali je važno da se prije njih država za to dobro priremi. Da se pročisti birački spisak i da se prihvate sve preporuke Evropske unije. Detalje ćemo dogovarati naredne sedmice u Briselu”, dodao je Hahn.

Prema njegovim riječima, susret s liderima partija bio je konstruktivan. Iako se očekivalo da na današnjem sastanku, koji je počeo rano jutros, učestvuju evropski zastupnici Ričard Hovit, Eduard Kukan i Ivo Vajgl, koji su sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim i liderom opozicije Zoranom Zaevim razgovarali u Strazburu, oni nisu došli u Skoplju.

Današnjem sastanku s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, prisustvovali su lideri najvećih politički partija u Makedoniji, Nikola Gruevski iz VMRO-DPMNE-a, Zoran Zaev iz Socijal demokratskog saveza Makedonije (SDSM), Ali Ahmeti iz Demokratske unije za integraciju (DUI) i Menduh Tači iz Demokratske partije Albanaca (DPA), a sastanku su se kasnije priključili i američki ambasador u Makedoniji Jess Baily i ambasador Evropske Unije u Makedoniji Aivo Orav.