Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Srebrenica je dubok ožiljak u kolektivnom sjećanju Evrope

EU Commissioner Johannes Hahn visits Ukraine

Dana 11. jula obilježavamo genocid u Srebrenici koji je ostavio dubok ožiljak u kolektivnom sjećanju Bosne i Hercegovine, te Europe u cjelini, rekao je u izjavi europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

– To nameće moralnu obavezu svima nama da ne smijemo nikada zaboraviti. Na ovaj dan dajemo počast žrtvama, a Europa i svijet se suočavaju sa sopstvenim neuspjehom da ih zaštite – naveo je Hahn u saopćenju.

U isto vrijeme, istaknuo je, ova komemoracija nas podsjeća na potrebu prevladavanja sjena prošlosti kako bi se izgradila prosperitetna budućnost za našu djecu.

Europa je platila veliku cijenu ludostima nacionalističkih ideologija u 20. stoljeću.

– Svjedoci smo posljedica podjela i odlučili smo se ujediniti.
Ono što je vrijedilo i dalje vrijedi za Europsku uniju, posebno je važno za Bosnu i Hercegovinu i jugoistočnu Europu. Budućnost zemlje, kao jedinstvene i suverene države koja garantira prava i dobrobit svih njezinih građana, čvrsto leži u Europskoj uniji. Ovaj put ka Europi počinje sa suočavanjem sa činjenicama iz prošlosti i time što će se odgovorni za zločine dovesti pred lice pravde. Put se nastavlja pomirenjem i zajedničkim radom za mir, sigurnost i prosperitet – istaknuo je.

Europska unija ostaje mirovni projekt i mjesto slobode i mogućnosti za sve njezine građane. Perspektiva članstva u EU za Bosnu i Hercegovinu je, dakle, način da se prevladaju, jednom zauvijek, tragedije iz prošlosti.

– Stoga, oni koji pokušavaju potkopati i odgoditi napredak na putu ka Europi igraju se s budućnošću svojih sunarodnjaka, i perspektivom za budućnost generacija koje dolaze. Ono što nam je sada potrebno nije retorika podjela, nego zajednička akcija u smjeru reformiranja zemlje i rješavanja hitnih socio-ekonomskih izazova, što građani i zahtijevaju s punim pravom. Europska komisija će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu kroz proces europskih integracija. Oni koji se protive ovom procesu neće uspjeti u svojoj nakani – zaključio je Hahn.