Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hanh u Crnoj Gori: Bojkot parlamenta od strane opozicije neodrživ

hahn_crna_gora

Za zemlju kandidata nije održivo stanje ukoliko dio parlamenta, odnosno cjelokupna opozicija, nije u parlamentu, ocijenio je danas evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenje Johanes Hahn, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesar Hanh se sastao sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, sa kojim je razgovarao o političkoj situaciji u državi, kao i o ekonomskim mjerama koje će preduzeti nova vlada, u cilju fiskalne konsolidacije.

Premijer Duško Marković istakao je da nova crnogorska Vlada ostaje na evropskom kursu, kao i prethodna koju je predvodio Milo Đukanović.

“Konstatovali smo da je Crna Gora na evropskom putu napravila ozbiljan i veliki posao, da je nova crnogorska vlada odlučna da ostane na prethodnom kursu, gdje je evropska integracija temelj ukupne državne politike. Konstatovali smo i napredak koji je ostvaren u broju otvorenih poglavlja, i taj broj će biti uvećan na decembarskom zasijedanju i naravno našem očekivanju da ćemo u sljedećoj godini nastaviti ovom dinamikom. Bilo mi je posebno zadovoljstvo da čujem od komesara Hanha njegovu ličnu spremnost i spremnost Komisije da daju dalju podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu”, kazao je premijer Marković.

Kada je u pitanju bojkot parlamenta od strane opozicije, pozvao je stranke opozicije na dijalog.

“U kontekstu bojkota opozicije, jasno sam saopštio stav Vlade i moj stav lično. Spremni smo da uspostavimo dijalog i obezbijedimo uslove da se opozicija vrati u Parlament, a to znači da zajedno diskutujemo o svim otvorenim pitanjima koja su vezana za budućnost Crne Gore“, kazao je crnogorski premijer.

Na sastanku je bilo riječi i o ekonomskim temama.

“Ono o čemu smo razgovarali jeste i pitanje finansijske konsolidacije. Komesar Hanh je posebno aktuelizovao to pitanje i uvjerio sam ga da se crnogorska Vlada ovih dana bavi pitanjima finansijske konsolidacije, odnosno pitanjem sanacionog plana koji će biti spreman za 2017. godinu. Prvi osnov tog plana jeste da neće biti finansiranja tekuće potrošnje van realnih prihoda, odnosno novim zaduživanjem. Već sada imamo planove kako da povećamo prihode. A jasno smo se opredijeli da ćemo preduzeti mjere na štednji, koje će nadam se rezultirati iznosom do 80 miliona eura”, kazao je Marković.

Komesar Hanh, govoreći o bojkotu opozicije, kazao je da za zemlju kandidata nije održivo takvo stanje.

“Mislim da za zemlju kandidata nije održivo stanje ukoliko cjelokupna opozicija nije u Parlamentu, tako da ću danas izdvojiti prilično vremena kako bih se susreo s predstavnicima opozicije, da razgovaram s njima. Mislim da je to naročito važno za partije koje su izrazile svoju evopsku perspektivu, da razumiju da međunarodna zajednica posmatra zemlje i da se dio evropskog procesa odvija najprije u Parlamentu, gdje se odvijaju diskusije. Mi ćemo podijeliti mišljenje s opozicionim partijama, ali i stranke u Vladi takođe imaju odgovornost da iznađu način da ubijede opoziciju da se vrate u parlament”, rekao je Hanh.

Kada je ekonomija u pitanju, istakao je da se mora smanjiti javni dug.

“Ukoliko pogledate stope duga Crne Gore, došlo je do naglog rasta u prethodnih pet godina i to je nešto čime se morate pozabaviti. Ekonomija je jedna od ključnih oblasti saradnje”, kazao je Hanh i naglasio da dio novca, predviđenog ugovorom koji su danas potpisali crnogorski ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera, predstavlja program u iznosu od više miliona u pravcu poboljšanja kapaciteta.

“Još će 60 miliona biti opredijeljeno za poboljšanje klime, odnosno za poboljšanje životne sredine”, kazao je Han.

Kako je kazao, ovo je dio finansijske podrške Crnoj Gori od 2014. do 2020. godine.

“I spremni smo da opredijelimo više od 270 miliona eura, u prethodnom periodu, od 2007-2013. to je iznosilo 235 miliona. U tom pogledu, Evropska unija je najveći međunarodni donator Crnoj Gori. Ali, mislim da je to dobro uložen novac u podršku daljem razvoju vaše zemlje”, kazao je evropski komesar.

U prisustvu komesara Hanha i premijera Markovića, ministar za evropske poslove Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera potpisali su sporazum Crne Gore i Evropske komisije za IPA 2016. kojim Evropska unija dodjeljuje Crnoj Gori 24 miliona eura bespovratne pomoći.

Komesar Hanh će se večeras sastati i s predstavnicima crnogorske opozicije, nakon čega je planirano da održi konferenciju za štampu.