EU u fokusu

evropski izbori

HDZ-u i SDP-u u Hrvatskoj po 4 mandata za Evropski parlament

27/05/2019

Ako ne bude promjena zbog sistema preferencijalnih glasova, u Evropski parlament će po drugi put ući i Željana Zovko (HDZ), kao jedina zastupnica iz Bosne i Hercegovine

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske objavilo je preliminarne rezultate izbora za Evropski parlament po kojima od ukupno 12 hrvatskih mandata, HDZ i SDP osvojili su po četiri, a Mislav Kolakušić, Hrvatski suverenisti, Živi zid te Amsterdamska koalicija po jednog zastupnika.

Moguće se promjene do objave konačnih rezultata, odnosno da HDZ dobije, a SDP izgubi jedan mandat.

Ispod izbornog praga od pet posto ostali su populistički Most te Neovisni za Hrvatsku, desničarska stranka koju predvode Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Najvećim iznenađenjem smatra se uspjeh Mislava Kolakušića, dok su ostali rezultati u granicama očekivanja, iako su u HDZ-u očekivali više mandata.

Ako ne bude promjena zbog sistema preferencijalnih glasova, u Evropski parlament će po drugi put ući i Željana Zovko (HDZ), kao jedina zastupnica iz Bosne i Hercegovine.

Projekcije budućeg saziva Evropskog parlamenta pokazuju da Evropska pučka stranka ostaje najjača, ali s 46 mandata manje nego dosad, a socijalisti su drugi s 40 mandata manje nego u dosadašnjem sazivu.

Prema izlaznim anketama iz 11 zemalja članica i predizbornim anketama u 17 članica, Evropska pučka stranka dobija 170 mjesta, što je 46 zastupnika manje nego sada. Socijalisti i demokrati dobivaju 147 mjesta, 40 manje nego sada.

Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trebali bi imati 103 mjesta, 34 mandata više. Evropa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija, imala bi 71 mjesto, 35 mandata više, Evropski konzervativci i reformisti u kojoj su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 59 mjesta, 18 mandata manje. Dosadašnji zastupnički klub Evropa slobode i izravne demokracije, u kojem su italijanski antisistemski pokret Pet zvijezda i stranka Brexit Nigela Faragea 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena evropska ljevica – Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 46 mjesta, šest manje nego dosad.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.