Hiljade demonstranata u centru Londona protestiraju protiv Brexita

london – brexit – protesti

Na hiljade demonstranata okupilo se u centru Londona u subotu kako bi marširali u znak protesta protiv prošlosedmičnog glasanja o britanskom napuštanju Evropske unije na referendumu koji je gurnuo zemlju u politički haos i koji je većina ljudi u britanskoj prijestolnici odbacila.

Većina demonstranata su mladi ljudi, i mnogi su se pokrili zastavama EU dok su ostali mahali transparentima na kojima su bile parole kao što su “Ja sam uz EU” i “Wrexit”.

Oni su uzvikivali “šta da radimo? Da ostanemo u EU” dok su se kretali prema političkom kvartu Westminster.

London je imao 60 posto glasova u korist EU na referendumu održanom prošlog četvrtka, dok su mladi glasači većinom podržali blok, ali je 52 posto od ukupnog broja Britanaca glasalo za odlazak.

Glasanje o odlasku izazvalo je bitku unutar vladajuće Konzervativne stranke oko toga ko će naslijediti premijera Davida Camerona koji je podnio ostavku nakon objave rezultata.

Vodeća opozicijska Laburistička stranka također se okrenula sebi, dok je većina njenih poslanika u parlamentu povukla podršku stranačkom čelniku Jeremy Corbynu zbog, kako smatraju, njegove prikrivene podrške referendumskoj kampanji, prenosi Reuters.