Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitno zaustaviti odlazak medicinara iz regije u zemlje EU-a

medicinari_banja_luka_

Trend odlaska medicinskih sestara u evropske zemlje uticaće na bezbjednost pacijenata i kvalitet zdravstvene njege, poručili su danas učesnici konferencije “Otvaranje tržišta rada Evropske unije i negativni uticaji velikih migracija i odlaska medicinskih sestara u zapadnu Evropu i druge zemlje”, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije danas su u Banjaluci razmijenili mišljena i iskustva o problemu odlaska medicinskog osoblja u zemlje Evropske unije pri čemu je konstatovano da se ovaj problem mora riješiti što prije.

“Najveći uzrok odlaska medicinskih sestara u zemlje Zapadne Evrope su loši ekonomski uslovi, male plate, loši uslovi rada, hiperprodukcija kadra, odnosno prekvalifikacije i dokvalifikacije, neuplaćeni doprinosi i sve što danas čini zdravstveni sistem u RS-u jako nesigurnim”, rekao je Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i predsjednik Unije sindikata u zdravstvu RS.

Konkretni podaci o broju medicinskih sestara koje su napustile BiH ne postoje, ali Palačković je iznio podatak da je samo jedna zemlja izdala 15.000 radnih viza za građane BiH u prošloj godini.

“Ako je samo 10 posto medicinskih sestara, to je oko 1.500”, kazao je Palačković i ododao da je samo Kliničko-univerziterski centar u Banjaluci tokom prošle godine napustilo oko 80 medicinskih sestara.

Prema njegovim riječima, najave za odlaske u ovoj godini daleko su veće zbog čega strahuje da i pored hiperprodukcije, neće moći da obezbijede kvalitetan kadar i da će doći do ugrožavanja pružanja zdravstvene zaštite.

Sanja Buhovac, dopredsjednik Udruženja medicinskih sestara FBiH, istakla je da na odlaske iz zemlje najviše utiče ekonomska situacija, ali da je primjetniji trend odlaska ljekara.

Slavica Mencinger, potpredsjednica Sindikata radnika zdravstvene njege Slovenije, rekla je da i oni imaju problema, ali daleko manje nego BiH i Srbija. Istakla je da i njihove medicinske sestre odlaze većinom u Austriju i Njemačku, zbog hiperprodukcije kadra i blizine, ali da ne idu oni koji imaju posao.

Istakla je da se osnovna plata medicinske sestre sa srednjom školom u Sloveniji kreće oko 750 eura, a sa visokom stručnom spremom 1.000 eura. U Srbiji, plata sa srednjom školom iznosi 270, a 350 eura sa visokom stručnom spremom, dok u RS-u plata medicinske sestre sa srednom stručnom spremom iznosi 250 eura , a sa visokom oko 350 eura.

Dijana Odašević, predsjednik Udruženja sestara i babica Srbije, istakla je da je i u ovoj zemlji evidentan veliki broj sestara koje odlaze u zemlje Evropske unije zbog lošeg položaja, nepriznatog obrazovanja i loših ekonomskih uslova.
Govoreći o broju medicinskih sestara koje su otišle u prošlog godini, iako ne postoje zvanični podaci, rekla je da je otišlo možda i više od 1.000.

“Postavlja se pitanje, kao i u RS-u, ko će voditi brigu o pacijentima. Ionako je veliki nedostatak medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama. Odlaskom postojećeg broja sestara znatno će se urušiti i bezbjednost pacijenata i kvalitet zdravstvene njege. Ista situacija ili slična je i sa odlaskom ljekara”, rekla je Odašević i dodala da se sve mora učiniti da se ovaj trend pokuša zaustaviti.

Živana Vuković Kostić, predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara i babica RS, istakla je da je Udruženje u prošloj godini izdalo 120 potvrda za članove koji su otišli u inostranstvo. Naglasila je da situaciju dodatno pogoršava činjenica da odlaze iskusne i odgovorne sestre koje su se edukovale po deset godina, pa ih kadar bez radnog iskustva teško može zamijeniti.