Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holandija stavila tačku na evropske snove Kijeva

Kamer debatteert over komende Eurotop

Uzalud se dogodio “Euromajdan” u Kijevu i sve ono poslije toga, jer Holandija neće podržati asocijaciju Kijeva u EU.

Holandsko Ministarstvo inostranih poslova nije postiglo kompromis sa Briselom po pitanju “euroasocijacije Ukrajine” i neće ratifikovati sporazum.

Umjesto toga, premijer Mark Rute traži od Brisela da se u Sporazum o asocijaciji unesu izmjene kojima se ograničavaju pretenzije Ukrajine na članstvo u EU, te isključuju finansijske i bezbjednosne garancije Kijevu.

Negativan stav holandske Vlade posljedica je referenduma koji je sproveden u aprilu. Tada su Holanđani sa 61 odsto glasova odbili ideju o približavanju Ukrajine EU.

Iako je ostalih 27 država EU taj dokument ratifikovalo, neophodni konsenzus ipak nije postignut, te je zbog toga sporazum pravno ništavan.

Ukoliko bi EU članice pristale na ukrajinski prijedlog o izmjenama, onda bi Rute zatražio podršku parlamenta da se odobri ratifikovanje redefinisanog dokumenta.

Ali, nije jasno koja bi bila svrha takvog sporazuma, jer bi on praktično sasvim ograničio EU-integracije Ukrajine.

Pošto se u martu naredne godine u Holandiji održavaju opšti izbori na kojima se očekuje rast desnice, Kijevu ostaje samo mala nada da će izbjeći “evropski fijasko”, navode analitički portali.

Izgleda da se EU odrekla “Euromajdana”, što bi značilo da su prozapadne težnje Ukrajine bile samo iluzije.