Hollande: Brexit neće uticati na proces širenja EU

francois-hollande1115

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju ni na koji način neće uticati na angažovanje EU prema balkanskim zemljama, izjavio je predsjednik Francuske Francois Hollande po završetku Samita šefova država i vlada Zapadnog Balkana i Evropske unije koji je danas održan u Parizu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao da bi se išlo dalje u evropskom procesu neophodno je primijeniti reforme, koje “moraju učvrstiti vladavinu prava, pospješiti borbu protiv kriminala, i ojačati saradnju među zemljama regiona.”

U okviru Samita u Parizu danas je potpisan sporazum o osnivanju regionalnog ureda za saradnju mladih Zapadnog Balkana, a Hollande je povodom toga objasnio da je odlučeno da se iskoristi primjer mladih iz Njemačke i Francuske koji su prije pet decenija odlučili da rade na saradnji i približavanju.

“Mislili smo da ta organizacija, prilagođena situaciji na Balkanu može donijeti dobre rezultate. Francusko-njemačka kancelarija za mlade je omogućila saradnju na kulturnom nivou, realizaciju zajedničkih projekata, a to će isto biti funkcija na Balkanu“, naglasio je francuski predsjednik.

Kako je kazao, na današnjem Samitu je razgovarano i o konkretnim incijativama koje obuhvataju projekte energetike i transporta, koji će doprinijeti daljem razvoju ekonomskih odnosa u regionu.

Tema sastanka je također bila migracija, a francuski predsjednik je kazao da su se lideri složili da će uložiti zajedničke napore kako bi se spriječilo krijumčarenje, kontrolisale granice kao i ograničila migracija sa Balkana prema EU.

Čelnici šest zemalja Europske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana okupili su se u ponedjeljak u Parizu na trećem samitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe kroz regionalnu saradnju na konkretnim projektima približile Evropskoj uniji.