Hollande kritikovao Trumpov pritisak na EU

francois hollande334

Francuski predsjednik Francois Hollande u petak je kritikovao “neprihvatljivi” pritisak na Evropsku uniju od svog američkog kolege Donalda Trumpa, koji je predvidio raspad bloka.

– To je neprihvatljivo da, kroz brojne izjave, predsjednik Sjedinjenih Država vrši pritisak na Evropu šta treba i šta ne treba da radi – izjavio je Hollande na samitu EU na Malti.

– Ko uistinu zna šta američki predsjednik želi, posebno za transatlanski savez, i o dijeljenju troškova koje on naziva bremenom – dodao je Hollande.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, u međuvremenu, da je najbolji put za 28-člani blok da se bavi američkom administracijom koja izgleda ambivalentna prema Evropi da insistira na vlastitim planovima.

– Već sam rekla da Evropa drži svoju sudbinu u vlastitrim rukama – izjavila je Merkel novinarima dok je pristizala u Vallettu.

– I ja vjerujem da što snažnije iznesemo kako definiramo našu ulogu u svijetu, bolje se možemo baviti našim transatlanskim odnosima – kazala je.

– To je za mene razlog zašto se razgovori o Evropi ne bave drugim dijelovima svijeta – izjavila je njemačka čelnica.

Lideri EU okupili su se na Malti kako bi raspravljali o odnosima s Trumpom tokom druge polovine samita i nakon ključnih razgovora o presjecanju ilegalne migracije preko Mediterana iz Libije.

Trump je alarmirao mnoge u Evropi ranijom podrškom britanskoj odluci da napusti EU, prognozirajući da će brojne druge zemlje slijediti taj put i nazivajući vojni savez NATO pod američkim vodstvom “zastarjelim”, prenosi AFP.