Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska jednoglasno raskida arbitražni postupak sa Slovenijom

milanovic

Nakon sastanka sa predsjednicima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka, premijer Zoran Milanović izjavio je kako je jednoglasno usuglašeno da Hrvatska ne može ostati u arbitraži sa Slovenijom, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

“Sastanak je bio kratak, bio je u suglasju. Hrvatska ne može ostati u ovom ugovoru o arbitraži. Mora izaći iz njega, mora ga raskinuti, trenutno suspendirati držeći se općih pravila međunarodnog prava”, izjavio je premijer Milanović.

Ova današnja odluka bit će dana na prijedlog Saboru koji će o tome odlučiti u srijedu. Milanović je izjavio kako je arbitražni postupak kontaminiran te kako očekuje jednoglasnu potvrdu Sabora nakon čega će slijediti notifikacija raskida ugovora.

Sljedeći korak je hrvatsko povlačenje arbitra koji je sudjelovao u ovom postupku. Premijer je kazao kako mu ovaj potez nije učinio zadovoljstvo jer će se ovim odluka o granici sa Slovenijom prolongirati.

Milanović je izjavio kako hrvatsko pitanje granice nije riješeno ni sa Srbijom, BiH, ni sa Crnom Gorom.

Premijer je poručio kako ova odluka neće utjecati na odnose dviju zemalja, koe su obje članice EU i imaju zajedničke zadatke u tom okviru.

Skandal u vezi s arbitražom između Slovenije i Hrvatske je izbio u srijedu kada su mediji objavili transkripte i audiozapis razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sokoleca i slovenske predstavnice za praćenje arbitraže Simone Drenik tokom kojeg dogovaraju iznošenje argumenata i lobiranje kod drugih sudija Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici Slovenije i Hrvatske.

Spor se vodi zbog razgraničenja u Savudrijskoj vali. Prema transkriptu i audiozapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji, što je protivno zahtjevima Hrvatske.