jutarnji list

Hrvatska još dvije godine neće biti u Schengenu

Schengen

Iako su se donedavno hrvatski dužnosnici “nabacivali” izjavama o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Schengen, sada su u predviđanjima neodređeni

Hrvatska barem još dvije godine neće biti dio schengenske zone nakon što Europska komisija sljedeći mjesec, najvjerovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uvjete za Schengen.

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Schengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Njemačka i Francuska, piše u nedjelju Jutarnji list pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Iako su se donedavno hrvatski dužnosnici “nabacivali” izjavama o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Schengen, sada su u predviđanjima neodređeni.

Jučer je u Bruxellesu i hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Schengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutarnjih kontrola na granicama”.

I hrvatski zastupnik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Karlo Ressler za dnevnik kaže da je “u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati kada bi Europsko vijeće moglo odlučivati o ulasku Hrvatske u Schengen”.

Upravo se “njegov” odbor na razini Europskog parlamenta bavi Schengenom i migracijama. O ulasku članice EU u schengensku zonu odlučuju zemlje članice Schengena na sjednici Europskog l vijeća konsenzusom. Dakle, više nisu važni stručni, nego politički kriteriji, prenosi Hina.