Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska ne blokira niti želi blokirati Srbiju na putu prema EU

20160529_2_16962482_10558224_Web

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon završetka sastanka procesa Brdo-Brijuni u Sarajevu naglasila je kako je sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem imala “otvorenu raspravu” te istakla kako “Hrvatska ne blokira niti želi blokirati pristup Srbije Evropskoj uniji”, javlja Anadolu Agency (AA).

Grabar-Kitarović je istakla kako je “zabrinuta razvojem događaja kada je riječ o evroatlantskim integracijama zemalja Jugoistočne Evrope” od posljednjeg procesa Brdo-Brijuni održanom u Zagrebu prošle godine.

“Dobra je vijest da je Crna Gora potpisala ugovor o pristupanju NATO-u. Isto tako želimo vidjeti napredak i Makedonije i BiH i svih država za članstvo u EU. U ovom trenutku smo između zamora proširenjem i reformama nedostatkom optimizma. U duhu zajedničke saradnje i dobrosusjedskih odnosa želimo nastaviti na političkoj potpori procesu proširenja. Želimo i druge vidove saradnje na prostoru sigurnosti, pitanja migracija i drugih pitanja”, poručila je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je na razgovor koji je obavila sa Nikolićem.

“Želim reći da smo Nikolić i ja vodili otvorenu raspravu. Napominjem da Hrvatska ne blokira niti želi blokirati pristup Srbije u EU. Međutim, ono na čemu ćemo ustrajati jeste ispunjenje svih mjerila i kriterija za članstvo i danas sam pozvala Nikolića da Hrvatska i Srbija sjednu zajedno za stol i dogovorom riješimo ova pitanja”, istakla je.

Podsjetila je kako “neće govoriti o detaljima razgovora sa Nikolićem”

“Ponavljam, pozvala sam da Srbija i Hrvatska sjednu za stol. Mi znamo koliko su teška pristupanja Evropskoj uniji. U konačnici, sve što je učinjeno, Hrvatska je danas bolja zemlja i sve u procesu pristupanja je na korist svih građana Hrvatske kako većinskog, tako i nacionalnih manjina”, zaključila je Grabar-Kitarović.