Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska obilježava 20 godina članstva u Vijeću Evrope

Andrej_Plenkovic_1

Svečanom konferencijom u Evropskom domu obilježeno je 20 godina od hrvatskog pristupanja u članstvo Vijeća Evrope. Na konferenciji je istaknuta važnost članstva Hrvatske u ovoj najstarijoj evropskoj organizaciji, prije svega, zbog ocjene uspješnog poboljšanja standarda ljudskih prava u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Andrej Plenković Vijeće Evrope nazvao je organizacijom koja je prije 20 godina u zahtjevnim okolnostima dala demokratsku legitimaciju Hrvatskoj. Istaknuo je kako je u to vrijeme Hrvatska bila još uvijek okupirana, no kako je istrajala na putu poštivanja standarda demokracije, vladavine prava i ljudskih prava.

Kazao je kako su do sada, kroz 20 godina, u Hrvatskoj stvoreni viši pravni mehanizmi zaštite ljudskih prava, a koje su hrvatski građani tražili pred Evropskim sudom. Plenković je istakao važnim da se Hrvatska sprema 2018. za predsjedanje Vijećem Evrope.

Ocijenio je kako je Hrvatska do sada Vijeću Evrope dala doprinos u političkom, stručnom, parlamentarnom, nevladinom i regionalnom planu.

Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj Plenković je ocijenio jako dobrim.

„Ali, kao i u svakoj zemlji, stanje ljudskih prava se može popraviti i zato i služe korektivni mehanizmi koji postoje na nadnacionalnom, međunarodnom nivou, bilo da je riječ o Vijeću Evrope, Evropskoj uniji, Ujedinjenim narodima i sl.“, kazao je Plenković.

Kao poseban doprinos Hrvatske u Vijeću Evrope Plenković je istakao poticanje susjednih zemalja na ispunjavanju spomenutih kriterija, stručno sudjelovanje Hrvatske u Vijeću, posebno u sferi borbe protiv korupcije, pranja novca itd.

Na svečanoj konferenciji u Evropskom domu sudjelovali su i ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, zatim visoki državni dužnosnici u vrijeme pristupanja Hrvatske u Vijeće Evrope, tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan te bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i dr.