Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska za jačanje kontrole na granici između Grčke i Makedonije

Miro Kovač

Hrvatska podupire ideju da se pojača kontrola na granici između Grčke i Makedonije što može biti dugoročno održivo rješenje, ako Grčka nije u stanju kontrolirati granicu s Turskom, ali za to je potrebna saglasnost svih zemalja članica, izjavio je u subotu hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač.

“Mi ćemo se zauzeti za jačanje nadzora granice između Makedonije i Grčke. Predsjednik naše vlade prihvatio je ideju slovenskog premijera Mire Cerara i na tom planu trebamo daljnju saradnju”, izjavio je Kovač nakon završetka neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Amsterdamu, na kojem je glavna tema bila izbjeglička kriza.

Sadašnje rješenje u kojem je Hrvatska samo tranzitna zemlja za prolaz izbjeglica funkcionira samo dotle dok velike zemlje, u prvom redu Njemačka, primaju izbjeglice, rekao je Kovač.

“Nama je potreban evropski pristup, evropsko rješenje i mi u Evropskoj uniji moramo dobro razmisliti o tome kakvi u budućnosti želimo biti prema fenomenu migranata, koliko migranata EU može primiti i gdje bi oni bili. Ono što je za Hrvatsku važno jest da je ona tranzitna zemlja i kao takva funkcionira.

Već sam jučer rekao da Hrvatska neće biti sabirni centar”, rekao je Kovač.

Što se tiče jačanja kontrole na makedonsko-grčkoj granici, Kovač je rekao da Hrvatska na to gleda sa simpatijama, ali da je za to potrebna odluka svih zemalja članica.

“To rješenje mora biti evropskog karakterta, moramo se oko toga svi složiti jer nije dovoljno da to hoće samo Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Moramo svi u Evropskoj uniji htjeti i donijeti tu odluku i tek onda ona ima smisla. To može biti prihvatljiva alternativa ako Grčka ne može kontrolirati svoje granice”, rekao je Kovač.

Na upit koliko je velik rizik da se u slučaju zatvaranja granice između Makedonije i Grčke izbjeglice upute prema Albaniji i dalje preko Crne Gore i Hrvatske prema sjeveru Europe, Kovač je rekao da to nije izgledan scenarij.

“Za sada ne vidimo da je taj scenarij realan. U ovom trentuku dobro funkcionira policijska suradnja. Ako bismo krenuli u zaštitu vanjskih granica, u ovom slučaju između Makedonije i Grčke, onda bi tu granicu osiguravale ne samo hrvatske policijske snage, nego i policija i iz drugih europskih zemalja i onda bismo postigli dugoročno održiv pristup”, rekao je.