Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Huston: Saradnja država regiona nema alternativu

IMG_8705

Saradnja država regiona nema alternativu i samo se tako može odgovoriti savremenim sigurnosnim izazovima, poručio je danas načelnik NATO štaba Sarajevo general Robert Huston na otvaranju naučne konferencije o temi ”Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i EU”, u organizaciji Atlantskog vijeća BiH.

Naučna konferencija počela je danas u Međugorju i trajat će do 13. novembra, a okupila je predstavnike političkog i javnog života, diplomatske predstavnike, profesore, predstavnike medija i nevladinih organizacija, a ciljna skupina konferencije su studenti bh. univerziteta i sveučilišta u BiH.

– Savremeni sigurnosni izazovi su po prirodi prekogranični i koordinacija je neophodna. Brojni su pokazatelji pozitivnih efekata saradnje u prirodnim nesrećama kao što su poplave i požari – rekao je Huston.

Naglasio je da se saradnjom država razvijaju sposobnosti koje države same sebi ne mogu priuštiti jer obično nemaju resurse da riješe sve probleme.

– Udruživanje resursa daje znatno veće rezultate – potcrtao je Huston te dodao da države sarađuju u svim geografskim područjima te da to nije specifično za BiH i zemlje okruženja.

Pohvalio je NATO vježbe u BiH naglašavajući da je šansa da se BiH brani od vanjskih utjecaja, iz ove perspektive mala, ali da su šanse od poplava i požara znatno veće, u čemu NATO daje podršku.

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH Dijana Gubta je naglasila da su mladi kapacitet ove države koji moraju imati stabilniji put te da je korak na tom putu svakako članstvo u NATO-u.

Kazala je da je ova konferencija, pored ostalog i poziv političarima da provode potrebne procedure kako bi put ka NATO-u bio brži i stabilniji.

– Države koje su puno jače od nas ne mogu da sačuvaju mir, članstvo u NATO-u donosi brojne benefite – istakla je Gubta.

Na otvaranju naučne konferencije govorio je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić koje je pohvalio ovaj skup, ali i svaki drugi koji za cilj ima članstvo BiH u NATO-o.

– Put prema NATO-u je jako važan, ali imamo zastoj na trivijalnim stvarima kao što je uknjižba perspektivne vojne imovine. Ipak, raduje nas da je veći broj onih koji žele članstvo i daju podršku na tom putu – kazao je Mušić.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara je također istakla važnost integracije BiH u EU i NATO.

Ti putevi, naglasila je, zahtijevaju iskrenost i usuglašen stav po pitanju unutrašnjih i vanjskih ciljeva jer BiH više nam vremena za greške.

– Naša budućnost je EU i moramo preuzeti odgovornost jer su ti procesi potrebni prije svega nama. Reformski put je prilika da izgradimo ekonomski stabilnu zemlju čiji će stanovnici biti pravno zaštićeni, s boljim obrazovanjem. Uz sve to nam treba mir koji nosi članstvo u NATO-u – navela je Bradara.

Pokrovitelj konferencije je NATO DIPLOMACY Brisel, a supokrovitelj Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH, a resorna ministrica Elvira Dilberović je kazala da je podrška bila neupitna jer su obrazovanje i mladi garant budućeg razvoja BiH.

Naglasila je da je integracija u NATO i EU iznimno važna svima, a naročito mladima jer optimizam još postoji.

– Put BiH prema EU i NATO-u spada među najvažnija strateška pitanja. Bez obzira na brojne prepreke vlasti ulažu napore na tom putu – poručila je Dilberović.

Tokom konferencije razgovarat će se i o ulozi obrazovanja u izgradnji mira, politike u BiH u procesu EU intregracija te o iskustvima regije u EU procesima i ulozi civilnog društva.