Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imigrantska kriza: EU će nastaviti podržavati Makedoniju

imigranti srbija

Evropska komisija je saopćila da je informisana o odluci makdonske vlade da proglasi vanredno stanje u dvije pogranične regije koje su najviše pogođene velikim prilivom izbjeglica iz susjedne Grčke, javila je Makedonska informativna agencija (MIA).

Prema navodima Komisije, Evropska unija će nastaviti pružati humanitarnu pomoć Makedoniji kako bi se bolje nosili s prilivom izbjeglica i migranata. Komisija je primila k znanju da Makedonija ima pravo da kontroliše prolazak ljudi kroz svoju teritoriju i uvede kriterije za ulazak.

Evropska komisija je već dodjelila 90.000 eura pomoći Makedoniji i navodno radi na programu pomoći balkanskim zemljama i Turskoj u vrijednosti od osam miliona eura, što će biti isplaćeno u septembru.

Makedonska policija zatvorila je ilegalne granične prolaze u blizini Gevgelije koje izbjeglice najčešće koriste, a predsjednik Đorđe Ivanov također je dozvolio vojsci da pomaže policiji. Nekoliko grupa izbjeglica pokušalo se probiti kroz policijske redove na jednom prelazu u blizini željeznice, ali policija ih je vratila.

Dopisnici MIA-e izvještavaju s terena da se broj pristiglih izbjeglica uveliko smanjio nakon odluke da se zatvore ilegalni granični prelazi. Izbjeglicama je dozvoljeno da uđu u Makedoniju preko legalnih graničnih prelaza.

Više od 40,000 izbjeglica je ušlo u Makedoniju u protekla dva mjeseca, a velika većina će nastaviti svoj put prema sjeveru, preko Srbije, u prosperitetnije zemlje Evropske unije.