EU u fokusu

eurostat

Inflacija u Evropskoj uniji oslabila u julu

19/08/2019

U odnosu na juni ove godine, godišnja inflacija je u mjesecu julu opala u petnaest zemalja članica, dok je stopa porasla u jedanaest zemalja i ostala stabilna u dvije zemlje članica EU-a

Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji je s 1,6 posto u junu skliznula na 1,4 posto u julu ove godine. U istom periodu godinu dana ranije stopa inflacije iznosila je 2,2 posto, objavio je u utorak Eurostat, statistički ured Evropske unije.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 1,0 posto u julu ove godine, dok je mjesec ranije bila 1,3 posto a u istom periodu protekle godine 2,2 posto.

Najniže godišnje stope zabilježene su u Portugalu i to – 0,7 posto, Kipru 0,1 posto i Italiji 0,3 posto, dok su najviše godišnje stope zabilježene u Rumuiji i to 4,1 posto, Mađarskoj 3,3 posto i Latviji i Slovačkoj od po 3,0 posto.

U odnosu na juni ove godine, godišnja inflacija je u mjesecu julu opala u petnaest zemalja članica, dok je stopa porasla u jedanaest zemalja i ostala stabilna u dvije zemlje članica EU-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.