Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iskustva Hrvatske u reguliranju prava LGBT osoba dragocijena za BiH

lgbt

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić i predsjedatelj Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH Mirsad Isaković boravili su u studijskom posjetu institucijama Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta Bojić i Isaković sudjelovali su na skupu o temi “Integracije Republike Hrvatske u Europsku uniju i prava LGBT osoba”, čiji je cilj bio razmjena iskustava između Republike Hrvatske i BiH u oblasti zaštite ljudskih prava LGBT osoba u kontekstu procesa EU integracija.

S predstavnicima Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Hrvatske, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatskog sabora, s ministrima u prethodnoj Vladi Hrvatske Arsenom Baukom i Mirandom Mrsićem, te s predstavnicima Pravosudne i Policijske akademije, Bojić i Isaković razgovarali su o mogućim načinima pomoći institucija Hrvatske u reguliranju statusa LGBT osoba kroz zakon i praksu.

Konstatirano je da su dosadašnja iskustva Hrvatske o tim pitanjima dragocijena za BiH, posebno u kontekstu ispunjavanja kriterija Europske unije u ovoj oblasti, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Također, razgovarano je i o stvaranju uvjeta za pripremu projekata u svrhu apliciranja za pretpristupne fondove iz oblasti ljudskih prava, pri čemu je našoj zemlji ponuđena svaka vrsta pomoći od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatske.