EU u fokusu

Jean-Claude Juncker

Istorija će dokazati da je Merkel bila u pravu zbog prihvata izbjeglica

24/05/2019

Upitan da li je njemačka kancelarka predvodila ili podijelila Evropsku uniju, Juncker je odgovorio: "Možete uticati na mnogo stvari iz Berlina, to je tačno"

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pohvalio je njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njene politike prema prihvatu izbjeglica.

– Angela Merkel učinila je ispravnu stvar u jesen 2015. i istorija će dokazati da je bila u pravu – izjavio je on u intervjuu objavljenom u današnjem izdanju tabloida Bild.

– Da je ona zatvorila njemačku granicu, Austrija i Mađarska kolabirale bi pod teretom izbjegličkog bremena. To je istina – kazao je.

Upitan da li je njemačka kancelarka predvodila ili podijelila Evropsku uniju, Juncker je odgovorio: “Možete uticati na mnogo stvari iz Berlina, to je tačno”.

– Pojedina ličnost ne može, međutim, ni predvoditi ni podijeliti EU. Uvijek su vam potrebni čvrsti pouzdani saveznici i brojni prijatelji ukoliko želite da ostvarite nešto – kazao je Juncker.

– Iako Njemačka nije “gliser nego spori tanker” EU, u ključnim momentima Merkel i ostali imali su “jasnu viziju” i “okupili su ljude oko svojih inicijativa” – izjavio je odlazeći čelnik Evropske komisije, prenosi dpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.