Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija i Njemačka povećavaju broj deportacija migranata

migranti-jungle-calais

Italijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti je u srijedu izjavio da će Italija povećati broj deportacija migranata koji nemaju pravo boravka u toj zemlji.

Dodao je kako će biti otvoreni novi centri za migrante koji će biti vraćeni u domovinu.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova u decembru je saopćilo da će 2017. godine zauzeti dosta strožiji stav prema migrantima.

“Moramo deportovati one koji nemaju uslove za zaštitu te krše talijanski zakon”, rekao je Minniti zastupnicima u donjem domu parlamenta.

Inače, 2015. godine je deportovano manje od 4.000 migranata, dok za 2016. godinu još uvijek nema službenih podataka.

Italija je prošle godine primila rekordnih 181.000 migranata koji su stigli morskim putem. Od početka ove godine ih je stiglo oko devet hiljada.

Njemačka kancelarka Angela Merkel postavila je protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom za jedan od glavnih političkih ciljeva u ovoj godini, piše u srijedu Spiegel Online.

“Ono što nam je najvažnije u mjesecima koji dolaze je vraćanje, vraćanje i još jedanput: vraćanje”, rekla je Angela Merkel na nedavnom sastanku zastupničkog kluba demokršćanske unije CDU/CSU, kako prenosi Spiegel Online.

Merkel bi se danas trebala sastati s predstavnicima 16 saveznih pokrajina kako bi razradila akcijski plan protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom i koji nemaju pravne osnove za boravak u Njemačkoj.

Cilj je, kako stoji u planu, “drastično povećanje protjerivanja” u 2017. Razlog za to je i očekivani nagli porast osoba kojima će biti odbijen zahtjev za azilom u ovoj godini.

Tačke akcijskog plana, između ostalog, sadrže uspostavu centralnog ureda u Berlinu iz kojeg bi bile koordinirane akcije grupnih protjerivanja, kao i smještajni centri u koje bi neposredno uoči protjerivanja bile smještene osobe koje nemaju pravo ostanka u Njemačkoj.

Isto tako će vlada za projekte protjerivanja i ponovne integracije u društvo u domovini ove godine izdvojiti 90 miliona eura.

Prema nekim procjenama, preko pola miliona osoba kojima je odbijen azil žive u Njemačkoj, mnogi od njih već godinama. Protjerivanje u najvećem broju slučajeva propada zbog zdravstvenih razloga, nedostataka dokumenata zemlje porijekla kao i nespremnosti zemalja porijekla da svoje državljane prima natrag.

Od preko 8.363 odbijenih zahtjeva za azilom žitelja sjevernoafričkih zemalja, koji posebice često upadaju u oči zbog kriminala i ekstremizma, njemačkim vlastima je prošle godine pošlo za rukom protjerati tek njih 368, prenosi Hina.