Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija zbog migranata uvodi graničnu kontrolu prema Sloveniji?

slovenija granica

Italija bi uskoro mogla uspostaviti policijsku kontrolu na granici sa Slovenijom ako se poveća priljev izbjeglica koji bez nadzora iz te zemlje ulaze u Italiju, gdje onda zatraže azil, objavili su u utorak slovenski mediji koji prenose članak objavljen u milanskom dnevniku “Corriere della sera”.

Taj list koji se poziva na neimenovane izvore u ministarstvu unutarnjih poslova navodi da je Italija već pripremila plan za ponovno uvođenje granične kontrole koji bi omogućio talijanskoj pograničnoj policiji kontrolu dokumenata svih koji prelaze slovensko-talijansku granicu, pa i putnika na međunarodnim vlakovima.

Takav je “intervencijski plan” navodno već predočen ministru unutarnjih poslova Angelinu Alfanu, a aktivirao bi se ako se dodatno poveća broj migranata i izbjeglica koji iz Slovenije dnevno prelaze u Italiju, gdje onda zatraže međunarodnu zaštitu, a sada ih tjedno dođe 300 do 400.

Italija se na te mjere ubrzano priprema i zbog odluka koje su radi strože kontrole ulaska migranata i izbjeglica ovih dana uvele Danska i Švedska, navode slovenski mediji.

“Corriere” navodi da se talijanski dužnosnici boje da bi u slučaju zatvaranja država sjeverne i srednje Europe za migrante Italija morala “platiti visoku cijenu” u migracijskoj i izbjegličkoj krizi koja se nastavlja, te da je plan EU-a o kvotama za premještanje izbjeglica koji se već nalaze u “hot spot” centrima u Italiji i Grčkoj ostao “mrtvo slovo na papiru”.