Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić istakao opredijeljenost za evropski put BiH

ivanic

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, primio je danas Borgea Brendea, ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Tom prilikom Ivanić je upoznao norveškog šefa diplomatije sa aktuelnom situacijom u BiH. Istakao je opredijelјenost BiH za evropski put, kao i za nastavak započetih reformi i ispunjenje neophodnih uvjeta kako bi zemlјa dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH dalje navode da je zajednički ocijenjeno da su odnosi BiH i Norveške dobri i prijateljski što potvrđuje i bh. dijaspora koja je dobro integrirana u norveško društvo te predstavlja bitnu poveznicu dvije zemlje. Kraljevina Norveška ulazi u grupu zemalja najvećih bilateralnih donatora u BiH. Naglašeno je da postoji prostor za unapređenje saradnje na ekonomskom planu između dvije zemlje, posebno u sektorima poljoprivrede, drvne industrije, hidroenergetike i građevinarstva.

Navodi se da je ministar Brende naglasio da Norveška podržava reformske procese u BiH, što je potvrđeno i programima razvojne saradnje. U tom kontekstu je i izražen interes norveške strane za aktuelnu situaciju u BiH i aktivnosti u procesu približavanja EU.

Na kraju je rečeno da su u ime Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, članova Predsjedništva BiH sastanku prisustvovali njihovi savjetnici Tugomir Čuljak i Selmo Cikotić.