Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić: Sudbina BiH bit će pozitivna samo ako budemo dio EU

ivanic222

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je boravio u Briselu, a posjetu evropskoj prijestonici iskoristio je da se sastane s Jean-Claud Junckerom, predsjednikom Evropske komisije. Tokom posjete Briselu predsjedavajući je za Anadolu Agency (AA) naglasio da je dugoročna sudbina BiH pozitivna samo ako bude dio Evropske unije.

“Često sam boravio u Briselu i kada sam bio predsjednik Vlade Republike Srpske i ministar vanjskih poslova BiH i evo sada kao predsjedavajući Predsjedništva BiH. Ovdje se osjećam gotovo kao kod kuće. Smatram da je dugoročna sudbina BiH pozitivna samo ako budemo dio Evropske unije. Izolovana BiH nema nikakve šanse da funkcioniše na normalan način. Zato zagovaram evropski put BiH i čvrsto stojim iza njega i mislim da se na tom planu može uradit puno više. I rekao sam da će prioritet tokom osam mjeseci mog predsjedavanja ponovo biti Evropa, a u prvih osam mjeseci mislim da sam najviše radio na tome da pokrenemo pozitivne tokove”, kazao je Ivanić.

Istakao je da će, tokom razgovora, Junckeru prenijeti poruku da će BiH vrlo ozbiljni raditi, te da Evropska komisija treba da sve svoje stručne kapacitete stave u funkciju, jer očekuje da će BiH vrlo brzo dati spremiti i dati odgovore na upitnik.

“Naravno, posebno ću ga zamoliti da se ne uvodi evidentiranje građana, jer bi građani BiH od toga imali ne samo finansijsku štetu, nego bi to djelovalo i potcjenjivački prema njima. To bi značilo da se prema njima odnose ne kao prema ljudima koji trebaju uskoro postati članovi, nego kao prema ljudima kojima treba otežati put ka Evropskoj uniji. Nama Evropa treba i to su dvije stvari na kojima ću insistirati u razgovoru s Junckerom”, zaključio je Ivanić.