Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanov: EU ima isti problem koji je imala i Jugoslavija

Gyorge Ivanov
FOTO president.gov.mk

Predsjednik Makedonije Gyorge Ivanov izjavio je da EU predstavlja projekat mira i da ne uspijeva da pronađe rješenje u kriznim periodima, te da pada na ispitu kada je riječ o njegovoj zemlji.

“Sve je perfektno dok traje mir. EU, kao što je to imala i Jugoslavija, ima problem nepostojanja metoda za krizu”, ocijenio je Ivanov, te naveo primjere Grčke, Ukrajine, kao i probleme borbe protiv terorizma.

Ivanov, koji se obratio na Forumu o globalnom liderstvu 2017. u Istanbulu, napomenuo je da je Makedonija donijela odluku o pristupanju EU, ali da zbog stavova Unije, još nije uspjela da postane članica.

Prema njegovim riječima, do sada je osam puta stigla preporuka Evropske komisije za početak pregovora, ali datuma još nema, prenijeli su beogradski mediji.

“Jer, ime vaše zemlje je Makedonija, vi ste Makedonci i jezik kojim govorite je makedonski. EU pada na ispitu po pitanju Makedonije. Dok EU, sa jedne strane, promoviše ljudska prava, zaštitu vlastitog identiteta i druga prava, ona za Makedoniju ne važe”, istakao je Ivanov.

On je rekao i da njegova zemlja čini sve da postane članica NATO-a, te da su učinili sve što je od njih traženo, ali da nisu prihvaćeni u članstvo.