Izaslanstvo PSBiH na zasjedanju PS Vijeća Evrope

bosic

Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Senad Šepić, zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto i članovi Izaslanstva Mladen Bosić, Milica Marković, Damir Arnaut i Saša Magazinović sudjelovat će na Prvom dijelu redovitog zasjedanja PSVE-a, koji se od 22. do 26. januara ove godine održava u Strasbourgu.

Kako je najavljeno, tijekom zasjednja birat će se povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, među kojima se prvi put nalazi i kandidat iz BiH, a to je na prijedlog BiH Dunja Mijatović. Također, na zasjedanju u Strasbourgu razgovarat će se i o poštivanju obveza i angažmana BiH, kao države članice Vijeća Europe.

Prema dnevnom redu, sudionici Prvog dijela redovitog zasjedanja PSVE-a raspravljat će o humanitarnim posljedicama rata u Ukrajini, o zaštiti djece pogođene oružanim sukobima, kao i o zaštiti i promidžbi regionalnih i manjinskih jezika u Europi.

Najavljeno je da će se voditi rasprave i o sudskom imunitetu međunarodnih organizacija i pravima njihovog osoblja, o Europskoj konvenciji odvjetničke profesije, te o jačanju međunarodnih propisa kojima se zabranjuje trgovina proizvodima koji se koriste za mučenje i smrtnu kaznu.

Na petodnevnom zasjedanju, predviđena je i diskusija o okvirima za moderno upravljanje sportom i o dobrom upravljanju nogometom, saopćeno je iz PSBiH.