Izbori u Austriji: Kurz protiv krajnje desnice

kurz

U Austriji se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima birači biraju 22. sastav Federalnog parlamenta (Nationaltag), a biračka mjesta širom zemlje otvorena su u 7 sati i glasanje će trajati do 17 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ulazak u austrijski parlament bori se 16 političkih stranaka i ukupno 2.055 kandidata. Izborni proces provodi se u 39 biračkih jedinica u ukupno devet austrijskih pokrajina.

Pravo glasa imaju austrijski državljani stariji od 16 godina, a takvih je blizu 6,4 miliona.

Izborni prag za ulazak političkih subjekata u austrijski parlament je četiri posto.

Favorit današnjih parlamentarnih izbora u Austriji je aktuelni šef diplomacije i predsjednik konzervativne Narodne partije (OVP) Sebastian Kurz, ali analitičari u konačnici predviđaju da će i buduća vlada biti koalicionog karaktera, što je slučaj bio u protekle tri i pol decenije.

OVP je na prethodnim izborima 2013. godine osvojio 24 posto glasova, ali temeljitim reformama unutar stranke i zaoštravanjem desničarske retorike se očekuje da na današnjim izborima osvoji između 31 i 34 posto glasova.

Predizborne ankete predviđaju da će koalicioni partner narodnjaka Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) na današnjim izborima osvojiti 27 posto biračkih glasova, što je za jedan postotak više u odnosi na prošle izbore.

Evropska unija pomno prati izborni proces u Austriji, u prvom redu zbog rasta popularnosti radikalno desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) koja bi mogla dobiti povjerenje 21 posto birača, što je za pet posto više od ranijih izbora.

Ankete predviđaju da će u Federaltag ući i Nova stranka Austrije (NEOS) koja ima podršku oko pet posto biračkog tijela.