EU u fokusu

Izetbegović i Wigemark: Neophodno u javnosti pojasniti korist od akciza

30/05/2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom o aktuelnostima u procesu integracija i reformi na putu BiH prema članstvu u EU.

Izetbegović je naglasio da je potrebno intenzivirati reforme s ciljem ubrzavanja razvoja i integracijskih procesa.

Bilo je riječi i o modalitetima operacionalizacije Koordinacijskog mehanizma za EU integracije.

Sagovornici su suglasni da je bitno pokrenuti rad u svim grupama unutar koordinacijskog mehanizma, a eventualne nedostatke i nesuglasice rješavati u hodu.

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH istakao je da je neophodno pokušati opet s donošenjem zakona o akcizama na gorivo jer je uz njihovo donošenje usko vezano unapređenje infrastrukture, ali i dalji tok reformi. Sagovornici su se suglasili da je neophodno u javnosti pojasniti korist od akciza i pratećeg paketa povoljnih kredita za infrastrukturne projekte u cijeloj državi.

Wigemark je također informisao Izetbegovića o značaju projekta obnove luke Brčko kreditom EBRD-a, u okviru Agende povezanosti za zapadni Balkan, koja će biti razmatrana na samitu u Trstu 12. jula, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.