Izetbegović primio učesnike konferencije “EU budućnost za Balkan”

izetbegovic_eu_buducnosti222

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas učesnike konferencije “EU budućnost za Balkan“.

Sagovornici su ocijenili da je konferencija u organizaciji Međunarodnog centra „Nizami Genjavi“ i Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti, koja je održana u Sarajevu, bila veoma uspješna.

Razmijenjena su mišljenja o temama same konferencije, s posebnim naglaskom na situaciju u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti.

Ocijenjeno je da je puna integracija zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju od strateškog geopolitičkog značaja i za region i za Evropu jer predstavlja najbolji put da se osiguraju trajna sigurnost, stabilnost i prosperitet na ovim prostorima.

U delegaciji učesnika konferencije, koju je predvodio prof. dr. Zlatko Lagumdžija, bili su Branko Crvenkovski, bivši predsjednik i premijer Makedonije, Jan Fisher, bivši premijer Češke Republike, i Mats Karlsson, direktor Švedskog instituta za međunarodne odnose i bivši potpredsjednik Svjetske banke, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.