Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović s delagacijom EV: Prevazići probleme iz prošlosti

izetbegovic_krajina_9

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, primio je danas delegaciju Odbora za vanjske poslove Evropskog vijeća, koju je predvodio Carl Bildt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske i bivši visoki predstavnik za BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom razgovora Izetbegović je istakao snažnu opredijeljenost BiH za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, navode iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno napraviti dodatni iskorak na prevazilaženju problema iz prošlosti, te poduzimati dodatne napore kako bi se politički lideri fokusirali na budućnost, stabilizirala politička situacija i pospješila ekonomija, čime bi se zaustavio i odlazak mladih ljudi iz BiH.

Istaknuta je i potreba da politička podrška prijatelja BiH iz međunarodne zajednice bude vidljivija, kako bi se dodatno ubrzao put zemlje prema evropskim integracijama. Učesnici sastanka pokazali su interes i za očekivanja od evropskih integracija, kao i za političku situaciju u BiH i regiji.

Delegaciju odbora Evropskog vijeća, uz Bildta, činilo je nekoliko istaknutih bivših diplomata i članova think-tank organizacija, koji su s visokim stepenom razumijevanja razmijenili stavove sa Izetbegovićem, zaključili su iz Predsjedništva BiH.