Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvjestilac Savjeta Evrope Agustin Conde u posjeti Kosovu

Agustin_Conde_kosovo

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Kosovo Agustin Conde na početku trodnevne posjete Kosovu sastao se jutros sa predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veselijem.

Veseli je španskog europoslanika upoznao sa radom Skupštine, posvećenosti razvoju pravne države, transparentnosti i parlamentarne demokratije, kao i o skupštinskim prioritetima.

Conde je govorio o posljednjem izvještaju o Kosovu, uz naglasak na pitanja koja se odnose na poštovanje manjina, poštovanje vrijednosti multietničnosti i integracije zajednica u institucije, saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik kosovske skupštine je kazao da je Kosovo dokazalo da je zemlja stabilnosti i mira, da poštuje prava manjina i da je u tom pravcu primjer za region i šire. On je istakao da Kosovo pozdravlja pozitivnu ocjenu kosovskih dostignuća u Savjetu Evrope, koji podržava Kosovo na njegovom putu euroatlanskih integracija.

Na sastanku je, navodi se u saopštenju, razgovarano i o pravosudnom sistemu i doprinosu koji Skupština Kosova pruža njegovom unaprijeđenju.

Španski europoslanik Conde sastaće se i sa drugim visokim kosovskim zvaničnicima, liderima političkih partija i predstavnicima civilnog društva.

Posjeta izvjestioca Conde dolazi nakon što je kritikovan od strane potpredsjednice Skupštine Albanije, koja je i potpredsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Valentine Leskaj tokom jesenjeg zasjedanja te institucije prošle sedmice. Leskaj je kritikovala Condea, koji je prošle godine imenovan za izvjestioca za Kosovo, što je prošle sedmice podnio izvještaj o Kosovu pred Komitetom za politička pitanja i demokratiju SE, iako nijednom nije posjetio Kosovo.

Conde je posjetio Srbiju i sastao se sa najvišim srbijanskim zvaničnicima, kao i sa tri srpska člana Vlade Kosova, zamjenikom premijera i dvojicom ministara iz “Srpske liste”. Leskaj je naglasla da je pisanje izvještaja o nekoj zemlji, bez posjete toj zemlji van standarda Savjeta Evrope, skrenuvši pažnju Condi da je izvjestilac za Kosovo, a ne za Srbiju.