Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jagland u Ankari: Turski narod cijeloj Evropi pokazao kako se čuva demokratija

jagland – turska

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland izjavio je danas u Ankari kako Evropa nije jasno shvatila koliko se teroristička organizacija FETO infiltrirala unutar turskih institucija, organizacija, sudstva, vojske i koliko njihove aktivnosti djeluju na demokratske vrijednosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Jagland se u okviru svoje zvanične posjete Turskoj sastao sa ministrom vanjskih poslova ove zemlje Mevlutom Cavusogluom u zgradi ministarstva u Ankari. Nakon sastanka održana je zajednička konferencija za novinare.

On je u svom obraćanju istakao kako je u posjetu Turskoj došao da bi u ime Vijeća Evrope, ali i u svoje lično ime izrazio podršku Turskoj nakon žestokog pokušaja državnog udara na tursku demokratiju i demokratske institucije ove zemlje.

Istakao je kako se turski narod hrabro suprotstavio pokušaju državnog udara i na taj način postao lijep primjer. Prema njegovim riječima, “turski narod je cijeloj Evropi poslao poruku kako se čuva demokratija, ljudska prava i demokratske institucije”.

Jagland je također kazao kako pokušaj državnog udara predstavlja čin koji je neprihvatljiv, bez obzira iz kog ugla se on posmatrao.

“Otvorena je vatra na narod na ulici. Veliki broj stanovnika Turske je izgubio život. Izvršeni su napadi i bombardovanja na TBMM (parlament Turske) i druge demokratske institucije. U tom smislu, došlo je do pokušaja državnog udara koji je potrebno najstrožije osuditi”, rekao je Jagland.

On je pozdravio i jedinstvo koje su pokazale i druge političke partije unutar turskog parlamenta, kazavši kako je to vrlo vazno.

“Potrebno je da se otkrije ko stoji iza ovog pokušaja državnog udara i koje su to tajne mreže ovog pokreta. Vidimo da Evropa nije jasno shvatila koliko se ovaj pokret infiltrirao unutar turskih institucija, organizacija, sudstva, vojske i koliko njihove aktivnosti djeluju na demokratske vrijednosti. Mi već duže vrijeme imamo informacije o postojanju ovog pokreta. Zbog toga smatramo do je neophodno očistiti institucije i organizacije. Svakako da ovi procesi trebaju biti provedeni u skladu sa vladavinom prava, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te praksi Suda za ljudska prava”, rekao je Jagland u vezi s istragom o pokušaju puča terorističke organizacije FETO.

Izrazio je i radost zbog činjenice da su turske vlasti izrazile želju da u ovom procesu sarađuju sa stručnjacima Vijeća Evrope, te dodao da je to pravi put.

Na kraju je naglasio kako Turska za evropski kontinent predstavlja vrlo važnu zemlju, te kako vjeruje da je i Evropa isto tako važna za Tursku.