Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Brexit ne znači izolaciju

boris-johnson

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije izjavio je danas kako broj migranata koji dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti smanjen iako “želja kvalifikovanih radnika da dođu u tu zemlju predstavlja kompliment britanskoj naciji”.

U intervjuu za BBC, Johnson je rekao da će Brexit dati Velikoj Britaniji šansu da vrati kontrolu nad velikom sumom novca, ali ne po zakonima Evropske unije (EU) već da sama zaključuje slobodne trgovinske ugovore.

“Brexit ne znači da Velika Britanija postaje zatvorena. Mi smo dinamična globalna ekonomija. Sada imamo priliku postati vodeći svjetski aktivisti za slobodnu trgovinu. Krucijalna stvar koja se treba razumijeti je da se velike sume novca vraćaju u našu zemlju koja će biti u stanju to trošiti na prioritetne stvari. To i jeste jedan od ishoda Brexita”, rekao je Johnson.

On se osvrnuo i na izbjegličku krizu u Evropi. Oko 330.000 migranata prošle godine došlo je u Veliku Britaniju što je, prema njegovim riječima, “veoma veliki broj koji se mora sniziti”.

“Javnost treba shvatiti smisao prihvatanja kvalifikovanih radnika migranata. Njihov dolazak je veliki kompliment britanskoj ekonomiji”, rekao je Johnson.

Govoreći o ratu u Siriji, britanski ministar naglasio je kako milioni ljudi nikada neće prihvatiti vladavinu režimskog lidera Bashara al-Assada. Johnson je naglasio da je Assad odgovoran za “veliku većinu” od 400.000 smrtnih slučajeva tokom petogodišnjeg rata u Siriji.

Johnson je u petak tokom govora u Chantam Houseu u Londonu rekao da je potrebno pronaći novi način za uklanjanje sa pozicije sirijskog predsjednika, podvukavši kako bi Sirija trebala biti jedinstvena, ali da on smatra kako se to ne može postići dok je na vlasti Assad.