Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Brisel bi mogao da plati Londonu izlazak iz Unije

boris-johnson

Brisel bi mogao da bude primoran da Britaniji plati izlazak iz EU, jer je udio Londona u bloku veoma vrijedan, rekao je danas britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson.

On je, takođe optužio EU da svojim zahtjevom za isplatu 84 milijarde funti kao cijenu izlaska iz članstva, pokušava da Britaniju dovede do bankrota.

Johnson je potvrdno odgovorio na pitanje novinara dnevnika “Daily telegrapha” da li je saglasan sa mišljenjem bivšeg lidera Konzervativaca Iana Duncana da bi Britanija mogla da dobije isplatu od Brisela.

“Saglasan sam sa Duncanom, jer postoje veoma dobri argumenti. Ne želim da ulazim u detalje pregovora, ali postoje zajednička sredstva koja smo plaćali godinama i trebaće na odgovarajući način izračunati njihovu vrijednost”, dodao je Johnson.

Šef britanske diplomatije napominje da detalji, koji su u javnosti objavljeni sa sastanka premijera Theresa May i predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera u Londonu, ukazuju na to da je “Brisel nemilosrdan u pregovorima i da će igrati prljavo” zbog čega London mora da bude oprezan i veoma čvrst.

Johnson je strahovanja od nepostizanja dogovora sa Briselom uporedio sa neosnovanom panikom od “milenijumske bube”.

“Theresa May je u pravu, nikakav dogovor je bolji od lošeg i pojedina strahovanja od posljedica toga podsjećaju me na početak milenijuma, kada se govorilo o takozvanoj milenijumskoj bubi”, dodao je Johnson.