Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Britanija se obavezala na evropsku vanjsku politiku

boris johnson

Britanija se obavezala na evropsku vanjskopolitičku i sigurnosnu saradnju čak i kada se pripremala da napusti Evropsku uniju, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u petak dok je dolazio na razgovore s ostalim ministrima EU-a.

Johnson, bivši gradonačelnik Londona i živopisni političar s dugim istorijatom gafova i skandala, bio je visokorangirani aktivista bloka “za odlazak” u britanskom junskom referendumu koji je rezultirao napuštanjem EU-a.

Dok se Britanija i ostalih 27 članica EU pripremaju za bolne pregovore o razlazu, Johnson je ponovio da Britnija “možda napušta Evropsku uniju, ali ne napušta Evropu”.

– Britanska vlada, pod čelništvom Therese May, apsolutno je obavezana na učešće u evropskoj vanjskoj politici, i evropskoj vojnoj i sigurnosnoj saradnji – kazao je.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u Bratislavi kako bi raspravljali o zategnutim odnosima bloka s Turskom i o sukobu između Rusije i Ukrajine, gdje je takozvani sporazum iz Minska o prekidu sukoba na istoku zemlje zakočen.

– Dešavanja u Ukrajini još su zabrinjavajuća i mislim da je bitno da nastavimo s pritiskom na Rusiju i da uočimo napredak na osnovu sporazuma iz Minska – izjavio je Johnson.

– Ne smije biti nikakvog popuštanja pritiska dok ne primjetimo napredovanje na osnovu sporazuma iz Minska – kazao je on, misleći na sankcije EU-a uvedne Rusiji zbog ukrajinskog sukoba, prenosi Reuters.